D'Arif

#wemakejournal

Berfikir sejenak . . .



















Salam alika,

Terus ke point cerita . . .

Masa dekat Sekolah Seri Puteri, ada slot Add Math dengan cikgu sana. Tapi mentor pelajar Seri Puteri tak ada pulak aduh baru je nak excited belajar hahaha. So kami belajar la dengan cikgu diorang

Belajar nak mantapkan topic by topic. Form 5 bab 2 - Linear Law .

Cikgu tu bagi latihan so kami buat jela. While that nak semak dia pun berkata ,

"Point dekat graf tu kalau kamu check sendiri memang la rasa semua betul. Cuba suruh kawan kamu check kan mesti ada salah, mesti ada plot titik tempat yang salah. Kamu pulak check kawan kamu punya.  Percaya la"

Pada detik ni aku pun terfikir sejenak,



















 a . . . . . . . . . hm . .ha . .


"Aku check diri aku ni rasa macam betul je apa yang aku buat."  Tapi bila aku Qiaskan

(Qiyas menurut bahasa Arab berarti menyamakan, membandingkan atau mengukur, seperti menyamakan si A dengan si B, karena kedua orang itu mempunyai tinggi yang sama, bentuk tubuh yang sama, wajah yang sama dan sebagainya. Qiyas juga berarti mengukur, seperti mengukur tanah dengan meter atau alat pengukur yang lain. Demikian pula membandingkan sesuatu dengan yang lain dengan mencari persamaan-persamaannya. Dalam Bahasa Melayu pun ada 'kiasan' diambil daripada Bahasa Arab)

dengan apa yang cikgu cakap tu dengan real life, ada betul jugak kan ? Kita check diri kita memang kita rasa semua yang kita buat betul , orang lain semuanya salah. Cuba suruh orang lain check diri kita ni macam mana. Tapi kekadang ada jawapan 'jaga hati' dengan terus terang kekadang. Jadi la Annonymous tanya sendiri lels. #BroMuhasabah diri kejap time belajar tu. Sebenarnya banyak benda yang negetif pernah buat dalam hidup ni. Tu la, diri ini cukup hina, amal ibadat tak banyak, dosa je banyak. Then expect Allah nak makbulkan doa, boleh dapat result yg cemerlang dalam exam. Dalam mimpi je la ( Dalam mimpi pun belum tentu dapat haha)

So, berfikir sejenak . . . .







Popular Posts

The lyrics . . .

You'll never enjoy your life,

Living inside the box

You're so afraid of taking chances,

How you gonna reach the top?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

To get the latest update of me and my works :)

>> <<