D'Arif

#wemakejournal

Umrah 2015

Link post Umrah 2013  - The Flight Part 1
                                  - Arrived Madinah Part 2
                                  - The journey, Makkah Part 3
                                  - Back to home Part 4


SARAIMAN's CLAN
Umrah 2015



8.50AM, 11 Januari 2015 - Kuala Lumpur International Airport (KLIA)





Baju sejuk










Alhamdulillah, rezeki yang Allah bagi dapat pergi umrah tahun ni. Excited gila bila dapat tahu pergi sekali :D Ingatkan mak ayah je yg pergi. Tapi bawak kami sekali. Yang lain tak boleh pergi sebab belajar and cuti habis. Kalau tak mak nak bawak semua sebab sibling mak pun bawak anak diorang. Ramai-ramai lagi bagus katanya  










KLIA, before depart


Moment . .



Jemali's family passport  - 5 person


  1.  Jemali b Marsidi
  2. Azimah Bt Abdul Halim
  3. Noor Janatun Maqwa Jemali
  4. Mohd Adam Jemali
  5. Arif Jemali



Enter the gate - Imigration



Aero Train. Tu FlyNas


Lambat masuk, 


BOARDING PASS



Bye Malaysia for a while


SARAHIMAN's CLAN - 13 persons
List: 

                                                                
  Mak teh's

  1. Mak teh
  2. Kipong
  3. Abang Wan



Jemali's
  1. Jemali Marsidi
  2. Azimah Bt Abdul Halim
  3. Noor Janatun Maqwa Jemali
  4. Mohd Adam Jemali
  5. Arif Jemali
Mak long's 
(Mak long tak dpaat pergi sebab demam tb, kena tahan dekat wad)
  1. Abang Ijai
  2. Saiful 
  3. Abang Man

Pak Ngah's
  1. Pak Ngah 
  2. Mak ngah
  3. Abang Yan

FlyNas


Tu awan, atas tu apa ? Air ?


                                         





Lunch time


6 hours and still waiting

Waitinggg


Sakit duduk, aku pi belakang baring . Awal persekolahan tak ramai pun yan pergi. Banyak kosong

Arrived ! :D


23 degree celcius
A photo posted by Arif Jemali (@arifjemali) on



Airport Jeddah 




Sister 


Dah sampai airport pukul 3 petang masa Makkah sebenarnya. Tunggu semua amik luggage and tunggu bas smpai 6 petang lebih. Maghrib sana awal. 6 lebih dah maghrib. Jamak jela solat. Perjalan dari Jeddah ke Madinah

Masa kat airport boleh lagi tahan sejuk dia. Dekat Malaysia, mak dah cakap dah dekat sana sejuk. Tapi aku yang tak percaya. Sebab dulu masa Mei 2013 , umrah 1st time musim yg agak panas la jugak. Mnd set aku arab ni panas gila. Tu la, dah check online weather pon stil tak percaya sana sejuk. Malm  weather 13-19 degree. Nyesal tak bawak sweater sendiri. So i wonder, Al-Quran tu dah bagi tau apa yang akan jadi, tapi tak ramai yang tak percaya. Menyesal kemudian hari pun tiada guna . Wondering . . . .



 Malam tadi ambil masa 5 jam untuk sampai ke hotel. Semua boleh rehat . And pagi ni aktiviti bebas. So nak jalan2 ziarah madinah sendiri. Banyak sikit berubah . Lama x datang rindu pulak :)



Antara hadis yang dapat dalam muzium nya sebelah Masjid Nabawi








Adik beradik mak 



After ziarah dengan Imam Khoiri

Satu Desa Putra. Ada imam khoiri , imam dahari dengan imam Jailaini. Semua ramai yang kenal2 . 



1 hotel dengan Akim :D. Terkejut jugak at first
Tapi kesian jugak aku tengok dia. Tak tenang kalau time makan or siar2. Ada je orang nak kacau. Tapi dia sporting and peramah. No wonder la haha .  Dia pergi dengan keluarga dia. Mak ayah dia, adik and dia .






PANORAMA belakang hotel Season



Ziarah Madinah. Ni dekat bukit Uhud. Sejuk dia 10-15 degree celcius. Sejuk dia pak ah




Masjid Quba'

Masjid pertama didirikan atas dasar Taqwa



Jantung Hati <3



My mom and his sister




My sister and I


Uncang kasut design oleh kakak au yg kt umah haha



Peek hour selepas solat, orang akan menjual barang2 dia. Berniaga


Uzumaki Naruto
HAHAHAHAHA



In Masjid Nabawi


Out, Masjid Nabawi





Dekat Madinah 3 hari 2 malam je . Lepas melawat makan Rasulullah and ziarah , terus ke Makkah to perform our umrah







---------------------------------------------------------------------------------------

Makkah 5 days









Cuaca dekat Makkah lagi panas daripada Madinah. Tapi aku lagi suka Madinah. Dah la sejuk. And peniaga semua baik2 je. Dekat Makkah peniaga nya kasar sikit la. Tak suka . Betul la apa yg ada dalam sejarah dulu. Orang arab Makkah memang gini. Orang Madinah baik2 je semua.



Fizo Omar. Wife dia dekat depan haha
Terjumpa dekat Zamzam Tower, Diorang tengah dating. Aku pun jalan sorang2 sebab nak tunggu masuk waktu asar time tu.



After makan Isya' and makan malam. Cousin ajak tawaf sunnat .

Nak cium hajarul aswad memang susah gila. Tapi alhamdulillah dapat sekali cium. Tu pun susah nak keluarkan kepala dari situ. Ada yg sampai baju terkoyak2. Ramai yang nak ke situ.


Esok nya, after umrah



After solat fardhu. 



Jantung Hati <3



Ni masa nak Saei, masuk waktu Zohor. After solat nampak Imam Masjidil Haram



SEEM LEGIT



Burung


Next Umrah



Maghrib sampai isyak, stay dekat rooftop. Nak sorang2. Kalau dengan adik beradik or cousin nanti bercakap je . Hari pertama sampai akhir kt sini je. Depan tu tengah construction. Dulu 2013 dekat rooftop dapat straight tengok Kaabah.





After Isyak, balik nk makan malam



From hotel



Jabal Rahmah



Orang ramai nak mengiri/angkat bawak jenazah ke tempat dia

3 days after sampai Malaysia, Raja Arab Saudi meninggal. Hm tak sempat
Setiap kali solat fardhu ada je solat jenazah


Tak habis saei lagi, jap g nak solat Jumaat dah ramai prepare










Muzium 

After this, perform next umrah



Licin habis. Tahallul


Emoji iphone pon kepala macam aku jugak lol. Sejukk lagi dekat kepala haha





Ladang Tamar



Macam dekat Malaysia, tapi tu bukan kelapa sawit kay haha
Setahun sekali je berbuah. Masa musim panas


Last day, makan kambing. Sedap ohh. Tapi lepas aku balik dari umrah, ramai kata aku makin berisi. Aku pun rasa mcm tu. Mendadak berat naik 😶




Orang kuat KRS hehe


Cousin

Flight to Malaysia 8 hours flight


Boarding pass

After 8 hours flight . . .

Sampai dah Malaysia. 
A video posted by Arif Jemali (@arifjemali) on





Time angkat beg. Masa dekat sana la abang aku tulis. Lama tak nampak aku botak , so kena gelak la. Imam buat2 tak kenal. waduh  haha. Tak kesah pun, sejuk je kepala cukur semua habis x)



Di KLIA, nak balik ke rumah


 
 dah kat sana lama, rasa lain je bila smpai sini. Yela dekat sana sejuk smpai nak berteduh dekat cahaya matahari. Sini Malaysia panasssss ohhhh . InshaAllah panjang umur and ada rezeki, nak pergi lagi :)


That's all my experince of my journey to Arab Saudi. Drop ur comment :)
 Sekian, salam

Popular Posts

The lyrics . . .

You'll never enjoy your life,

Living inside the box

You're so afraid of taking chances,

How you gonna reach the top?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

To get the latest update of me and my works :)

>> <<